Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şems-i Sivasi Hazretleri: Sivas’ın Aydınlık Güneşi

Şems-i Sivasi Hazretleri: Sivas’ın

Şems-i Sivasi Hazretleri: Sivas’ın Aydınlık Güneşi

Kimdir?

Şems-i Sivasi Hazretleri, 16. yüzyılda yaşamış, mutasavvıf, şair ve Halvetiyye tarikatının önde gelen isimlerinden biridir. Asıl adı Ahmed Efendi olan Şems-i Sivasi, esmer ten renginden dolayı “Kara Şems” lakabıyla da bilinmektedir. 1519 yılında Tokat’ın Zile ilçesinde doğan Şems-i Sivasi, tasavvufi yolculuğuna babası Muhammed Efendi’nin rehberliğinde başladı. Daha sonra Amasyalı Hacı Hızır ve Habib-i Karamani’den feyz alarak Halvetiyye tarikatının icazetini aldı.

Hayatı

Genç yaşta tasavvufa yönelen Şems-i Sivasi, ilmini ve irfanını artırmak için çeşitli hocalardan ders aldı. Fıkıh, hadis, tefsir ve kelam gibi dini ilimlerde derin bilgi sahibi oldu. Tasavvuf yolunda ilerlerken de büyük bir manevi olgunluğa erişti.

Şems-i Sivasi, Sivas’ta uzun yıllar irşad faaliyetlerinde bulundu. Birçok talebe yetiştirerek Halvetiyye tarikatının yayılmasına katkıda bulundu. Sivas’ta medreseler ve camiler yaptırarak ilmin ve irfanın gelişmesine hizmet etti.

Cömertliği ve yardımseverliği ile de tanınan Şems-i Sivasi, halka her zaman yardım elini uzattı. Fakirlerin ve ihtiyaç sahiplerinin dertleriyle dertlendi, onlara maddi ve manevi destek oldu.

Eserleri

Sems-i Sivasi Hazretlerinin Eserleri

Şems-i Sivasi, tasavvuf ve edebiyat alanında birçok eser kaleme almıştır. Eserlerinde tasavvufun inceliklerini, Allah sevgisini ve insan olmanın erdemlerini anlatmıştır.

Bazı önemli eserleri şunlardır:

  • Divan-ı Şems-i Sivasi
  • Makamat-ı Şems-i Sivasi
  • Vesilet-ün-Necat
  • Miftah-ül-Cenne
  • Hadikat-üs-Süluk
  • Gülzar-ı Şems

Vefatı

Şems-i Sivasi Hazretleri 1597 yılında Sivas’ta vefat etti. Vefatından sonra Sivas’ta bulunan Meydan Camii avlusuna defnedildi.

Kabri

Şems-i Sivasi Hazretlerinin Kabri

Şems-i Sivasi’nin kabri günümüzde hala Sivas’ta Meydan Camii avlusunda bulunmaktadır. Her yıl birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilen türbe, önemli bir dini ve turistik mekan olarak kabul edilmektedir.

Şems-i Sivasi’nin Önemi

Şems-i Sivasi, Anadolu’nun en önemli mutasavvıflarından biridir. Tasavvuf ve edebiyat alanındaki eserleriyle birçok insana yol göstermiş ve ilham kaynağı olmuştur. Cömertliği ve yardımseverliği ile de halk tarafından sevilen ve sayılan bir kişiliktir.

Şems-i Sivasi Hazretleri, tasavvuf ve edebiyat alanındaki eserleriyle, cömertliği ve yardımseverliği ile Anadolu’ya ışık tutmuş bir güneş gibidir. Vefatından sonra da eserleri ve maneviyatı ile insanlara yol göstermeye devam etmektedir.

Sivas | Sivas Gezilecek Yerler | Sivas Haber

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te SİVAS HABER'e abone olun.
Whatsapp Kanal
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.