Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CIA Yanlısı Politico Gazetesi Erdoğan ve Ekibi Ekonomik Kaosa Sürükleniyor Dedi

Türkiye’nin yeni ‘rüya takımı’ Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan, felaketi önlemek için zamana karşı yarışıyor.

Türkiye'nin yeni 'rüya takımı'

CIA Yanlısı Politico Gazetesi Erdoğan ve Ekibi Ekonomik Kaosa Sürükleniyor Dedi

Recep Tayyip Erdoğan, yeniden seçildiğinden bu yana, Türkiye’de eli kulağında olan ödemeler dengesi krizini savuşturmaya çalışırken, ekonomik gidişatta keskin bir değişimin sinyalini verdi. 

Perşembe günü geç saatlerde ülkenin resmi gazetesi, eski Goldman Sachs bankacısı Hafize Gaye Erkan’ın ülkenin ilk kadın merkez bankası başkanı olduğunu duyurdu. Bu, Merrill Lynch’in duayeni Mehmet Şimşek’in hafta başında maliye bakanlığına yeniden atanmasının ardından geldi.

Beş yıl önce Erdoğan’ın Şimşek’i görevden alması Türkiye’nin son mali krizinin tetikleyicilerinden biri olmuştu.

İkisi çok büyük bir zorlukla karşı karşıya: Enflasyon yüzde 40’a yakın ve merkez bankası döviz krizini geçen ayki seçimler sonrasına ertelemek için çaresiz ve sürdürülemez yöntemler kullandıktan sonra döviz rezervleri hızla tükeniyor. Dünya Altın Konseyi’nin analizine göre, toplam altın varlığının neredeyse üçte ikisini (80 tonun üzerinde) yalnızca Nisan ayında sattı. 

İsviçreli varlık yöneticisi GAM’ın yatırım direktörü Paul McNamara, POLITICO’ya “Çok derin bir çukurdalar” dedi. 

Hem cari işlemler hem de bütçe büyük oranda açık veriyor ve uluslararası mali piyasalar fiilen Türk borçlulara kapalı. Beş yıl önce Şimşek’in kovulduğu sırada doların karşısında 4’ün altında olan lira, Cuma günü 23,64 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi ve seçimlerin ilk turundan bu yana değerinin beşte birinden fazlasını kaybetti. Mayısta. GAM’dan McNamara, bunun “25’ten çok 30’a yakın” istikrar kazanmasını beklediğini söyledi.

Dış borçların vadesi yaklaşıyor ve merkez bankasının kalan rezervlerinin büyük bir kısmı, Erdoğan’ın yıllar önce yerli tasarruf sahiplerine verdiği, lira tasarruflarını belirli bir oranda tekrar dolara çevirebilecekleri yönündeki sözünü savunmak için rehin verilmiş durumda. .

Dubai’deki Bank of Singapore’un sabit gelir araştırması başkanı Todd Schubert, önümüzdeki haftalarda keskin bir düzeltme bekliyor. Erkan’ın şu anda yüzde 8,5 olan faiz oranlarını muhtemelen yüzde 30’un üzerine çıkarmak zorunda kalacağını belirtiyor.  

Erdoğan, yüksek faiz ödemelerinin enflasyonun itici gücü olduğu konusunda ısrar ederek, önceki valilere oranları enflasyon seviyesinin çok altına indirmeleri konusunda baskı yapmıştı. İki yıl önce Vali Naci Ağbal ona karşı gelip faiz artırınca birkaç gün içinde işten atılmıştı. 

Bu sefer… farklı mı?

Bu tür davranışlar, Erkan ve Şimşek’in gemiyi geri çevirecek yetkiye ve zamana sahip olup olmayacağı konusunda şüpheler doğurur. Değişken popülist Erdoğan, Türkiye’yi 20 yıl boyunca yönetirken, geleneksel olarak istikrar getiren ortodoks politikalara nadiren sadık kalabildi ve McNamara bu kez farklı olacağına dair şüphelerini dile getirdi.  

“Ağbal emsali” olarak adlandırdığı şeye başını sallayarak, “Bu son derece popüler olmayacak” diye uyardı.

Schubert, “Şimşek’in kaydolmaya istekli olması durumunda kendisine gerekli reformları yapma yetkisinin verileceğini varsaymak gerekiyor” dedi. “Biraz iyimser olmak için nedenimiz var. Ama bakalım gerçeğe dönüşecek mi… Şu anda kimse bu sorunun cevabını bildiğini dürüstçe söyleyemez.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek - Hafize Gaye Erkan
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek – Hafize Gaye Erkan

Turizmin canlı olması ve petrol fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi gibi bazı faktörler yeni takımın lehine olsa da, uluslararası piyasaların, en azından destekçilerden güvenilir bir reform rotası için resmi mali destek görene kadar, hâlâ ihtiyatlı davranması muhtemel. derin cepli.

Geçmişte bu, radikal harcama kesintileri ve yapısal reformlarla tamamlanan Uluslararası Para Fonu’ndan kurtarma paketi anlamına geliyordu. Ancak analistler, Washington’da dikte edilen koşullara boyun eğmenin getirdiği damgalama ve Suudi Arabistan ve Katar gibi diğer zengin destekçilerin varlığı (her ikisinin de bölgenin en büyük askeri gücünü tatlı tutmakta çıkarları var) bu rotayı olası kılmıyor. tartışmak. 

Ayrıca Erkan’ın kişisel olarak teslimat yapma becerisine ilişkin şüpheler de olabilir. Şimşek’in maliye bakanlığı görevinden dolayı itibarı zarar görmeden ortaya çıkarken, Erkan’ın ışıltılı akademik geçmişi ve Goldman’la olan deneyimi, First Republic Bank ile yedi yıllık ve eşbaşkanlık göreviyle sonuçlanan birlikteliği nedeniyle bir miktar lekelendi. 

FRB, Erkan’ın ayrılmasının üzerinden 18 aydan kısa bir süre geçtikten sonra, Federal Reserve’ün politika sıkılaştırmasının, faiz oranı riskinin yönetimindeki büyük yetersizlikleri ortaya çıkarması nedeniyle olağanüstü bir şekilde çöktü. Erkan, 2021’de ABD enflasyonunun yükselmeye başladığı ancak Fed’in faiz artırmaya başlamadan önce ayrıldığı bir dönemde ayrıldı. Yayınlandığı sırada yorum talebine yanıt vermemişti.

Schubert, Princeton ve Harvard Business School‘dan aldığı diplomalara işaret ederek, “Özgeçmişi onun çok zeki olduğunu açıkça ortaya koyuyor” dedi. “Fakat bu akıllı olmaktan daha fazlasını gerektirir. Merkez bankası başkanı olarak bu siyasi ipin üzerinde yürümek zorundasınız.” diye yazdı.

Kaynak: Politico  – Sivas Haber

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te SİVAS HABER'e abone olun.
Whatsapp Kanal
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.