Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Biyolog Sinan Canan Herkese Analiz Yapsak Kimse Türk Çıkmaz! Anadolu’da Türk Yok

Biyolog Sinan Canan, Türk diye bir ırkın olmadığını söyledi. Sinan Canan’a tepki meslektaşı bir doktordan geldi: “Bizde Türklük yok öyle mi? Ayıp oldu Sinan Hoca. Üzdün beni.”

Biyolog Sinan Canan, Türk
Arslan Optik
Sivas Personel Servisi

Biyolog Sinan Canan Herkese Analiz Yapsak Kimse Türk Çıkmaz! Anadolu’da Türk Yok

Biyolog Sinan Canan Türk diye bir ırkın olmadığını söyledi. Sinan Canan, “Türkiye’deki herkesten kan tükürük örneği alıp analiz yapsak burada Türk diye bulabileceğiniz kimse yok. Türk diye ırkın ne demek olduğu tartışma konusu. Orta asyadan çıktıklarında çok yüksek B Kan grubu oranına sahipler. Yüzde 60 oranında.” İfadelerini kullandı.

Bu konuşmasıyla sosyal medyada bir anda gündem olan Sinan Canan’a tepki meslektaşı Doç. Dr. Eren Karakoç’tan geldi.

Eren Karakoç, “Hocam belli ki Türk etnisitesi konusunda yanlış görüşlere sahipsiniz. Sizin felsefi çıkarımlarınızı severek dinlerim. Ancak bu konuda hiç olmadı. Türkiye’de ortalama Göktürk benzerliğini tespit edebilecek düzeyde DNA analizi yapıldı. Yapılıyor. Şu anki sonuçlara göre, Göktürkler gibi temeli Doğu Avrasyalı olan bir imparatorluk ile bile benzerlik ortalama yüzde 30 civarı. Bu oran, günümüz Yunanistan Yunanlarının Antik Helen genetik benzerlik oranından daha fazla. (Ortalama Yüzde 25) Aynı durumu Günümüz Almanları için de söyleyebiliriz. Dünya’da kimse onların Yunanlığına veya Germenliğine laf edemiyor. Ama bizde Türklük yok öyle mi? Ayıp oldu Sinan Canan Hocam. Üzdün beni.” dedi.

KIZILAY VERİLERİ

Kızılay’ın 2019’da açıkladığı verilere göre en fazla bulunan ve en çok ihtiyaç duyulan grup A Rh (+)’di.

Rh sisteminde ise eritrositlerin (alyuvarların) yüzeyinde bulunan Rhesus Faktörü (Rh Faktörü) adı verilen bir proteinin varlığına göre Rh Pozitif veya Rh Negatif olarak adlandırılıyor. Toplumun %85’i Rh(+) ve %15’i Rh(-)’tir.

Türkiye’de en çok bulunan kan grubu A Rh pozitif olup; en az bulunan kan grubu ise AB Rh negatif.

Türkiye’nin %37’si A Rh pozitif kan grubuna ve %1’i ise AB Rh negatif kan grubuna sahip. Diğer kan grupları ise şöyle: %37 A Rh pozitif, %30 0 Rh pozitif, %14 B Rh pozitif, %7 A Rh negatif, %5 AB Rh pozitif, %4 0 Rh negatif, %2 B Rh negatif, %1 AB Rh negatiftir.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi’nde Galip Akın ve Nursel Dostbil’in çalışması olan “Türkiye’de kan grubu araştırmaları” başlıklı makalede şu bilgilere yer alıyor:

“Türkiye’de ilk kan grubu oranlarıyla ilgili araştırma 1918 yılında yapılmış ve 1958 yılına kadar bir çok araştırıcı kan grubu oranlarının dağılımıyla ilgili çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalardaki denek sayısının azlığı ve genellikle de verilerin yorumlanmasında istatistiki yöntemlerin kullanılmayışı veya uygun kullanılmayışı nedeniyle, Türkiye genelini kapsayacak nitelikte görülmemiştir. Van İli Sağlık Müdürlüğü’nün, Van il merkezinde yaptığı genel sağlık taraması esnasında isteyen kişilerin kan grupları da tespit edilmiştir. Araştırmamızın materyalini sağlık taraması sırasında tespit edilen bu kan grupları oluşturmaktadır. Araştırmada 6982 kişinin ABO ve Rh kan gruplarının fenotip oranları ve gen frekansları saptanmıştır. Buna göre % 39.99 oranında A, % 17.09 oranında B, % 14.66 oranında AB ve % 28.26 oranında O kan grubu tespit edilmiştir. A geninin frekansı 0.2945, B geninin frekansı 0.1738 ve O geninin frekansı 0.5315 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca % 89.49 oranında Rh (+), % 10.51 oranında Rh (-) kan grupları saptanmıştır. Araştırmamızda Türkiye genelini kapsayacak nitelikte görülen 8 araştırma ve bölgesel nitelikte Diyarbakır (2), Trakya (1) ile Adana, Kayseri, Trabzon illerinde (3 il birlikte) yapılmış 4 araştırma ele alınarak incelenmiştir. Bu araştırmaların incelenmesiyle elde edilen veriler, Van’da yaptığımız araştırma verileriyle karşılaştırılmıştır. Buna göre A kan grubu ve A geni frekansı ülkemizin batısından doğusuna doğru gidildikçe, yavaş bir şekilde azalma göstermektedir. B kan grubu ve B geni frekansı ise ülkemizin batısından doğusuna doğru gidildikçe fazlalaşmaktadır. O kan grubu ve O geni frekansı da ülkemizin batısından doğusuna doğru gidildikçe yavaş yavaş azalmaktadır. Türkiye genelini kapsayan araştırmaların, bölgelere göre dağılımı incelendiğinde, Doğu Anadolu Bölgesine ait verilerin çoğu, Van’da yaptığımız araştırma verilerine uyar niteliktedir. Günümüzde ulaşım olanaklarının gelişmesi, sanayileşme, teknoloji ve tekniğin gelişmesi, göçler gibi nedenlerle, insan grupları arasında karışmalar daha çok olmaktadır. Kan gruplarının dağılım oranları, insan topluluklarının karışımını gösteren en kuvvetli kanıtlardan biridir.”

FETÖ TWEETLERİ SAÇILDI

Öte yandan Sinan Canan’a tepki gösteren vatandaşlar ünlü biyoloğun FETÖ tweetlerini ortaya çıktı.

İşte Sinan Canan’ın FETÖ’ye övgüler dizdiği tweetleri:

biyolog sinan canan herkese analiz yapsak kimse turk cikmaz anadoluda turk yok 0 aHP1vZ5m YASİN AKTAY DA “TÜRK YOK” DEMİŞTİ

Sinan Canan’ın bu çıkışı akıllara AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Prof.Dr. Yasin Aktay’ın sözlerini akıllara getirdi. Bayburt’ta katıldığı panelde Yasin Aktay, “Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok” demişti.

DÜNYA BUNU TARTIŞIYOR

Sinan Canan’ın “Türk diye bir ırk yok” çıkışı gündemi meşgul ederken dünyada da bilimsek çalışmalara yer ayrılıyor.

Avustralya’da kan bağışı için gönüllü olan Sarah adlı bir genç kadının, bilinen 8 grup dışında farklı bir ‘kan grubuna’ sahip olduğu tespit edildi. Sarah Antijeni tespit edilen iki ailenin birbirini tanımaması ve bir okyanus uzaklığında olmaları bilim insanlarının konu hakkında yeni sorular sormasına neden oluyor.

SORUN BACAK ARALARI

Sinan Canan daha önce de “Kadınlar hesap yapmasını beceremediği için mekanlarda aşçı olamıyor” ifadelerini kullanmış ve tartışmalara neden olmuştu.

Gazeteci Yazar Soner Yalçın ise olaya ironik bir şekilde yaklaştığı yazısında şu ifadelere yer vermişti:

Sosyal medyada yılın esprisini gazeteci Nevşin Mengü yaptı!

Şöyle oldu:

Prof. Şengül Hablemitoğlu twitter adresinden, “Günaydın mutlu hafta sonlarıııııı yine ülkemde mükemmel bir güne uyandım, şöyle bir soru sordum kendime; kadın değil miyim la ben? Hayır çünkü acayip iyi araba kullanırım, park edemeyeceğim yer yoktur. Gözüm cetvel gibidir, hacim de hesaplarım gözümle hem de sevgiler” yazdı…

Bu aslında… Ekranda “Kadınlar hesap yapmasını beceremediği için mekanlarda aşçı olamıyor” diyen Prof. Sinan Canan’a göndermeydi!

Prof. Hablemitoğlu’na çeşitli yanıtlar verildi:

–“Nedir bu kadınlardaki ‘ben her şeyi beceririm evelallah, erkekten farkım yok’ kompleksi?..

@SinanCanan hocamızın kadın-erkek yaradılış farklarıyla ilgili ne anlattığını derinine anlamadan kavramadan, bilim ve fıtratı algılayamayan klasik ezik kadın psikolojisi yine dellendi!”

–“Gelmiş geçmiş dünya da bir tane kadın mucit gösterin siz haklısınız diyeyim Şengül Hanım.”

Uzatmayayım. Topuna yanıt Nevşin Mengü’den geldi:

-”Adam, bilim pipiyle yapılır sanıyor herhalde!”

Bu cevapla “pazar” karıştı!

Bugün çoğunuzun gülümsediği “pipi-bilim” ilişkisi dünün üniversitelerinin ana konusu idi.

biyolog sinan canan herkese analiz yapsak kimse turk cikmaz anadoluda turk yok 1 E5WiWqZ9Sorun bacak aralarıGüncel

SİNAN CANAN KİMDİR

Dr. Sinan Canan 1972 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve üniversite eğitimini Ankara’da tamamlayarak 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, aynı kurumun Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamladı. Bu süreçte sinirbilimleri ve deneysel epilepsi konuları üzerinde çalıştı. Dr. Sinan Canan, 2010 yılında Fizyoloji Doçenti ünvanını aldı ve ardından 2016 yılına kadar çeşitli tıp fakültelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2016 yılından beri Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümünde görev yapmakta. Dr. Sinan Canan’ın “Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler”, “Değişen Be(y)nim”, “Beynin Sırları”, “Unutulacak Şeyler”, “Kendimi Keşfediyorum”, “İnsan Odaklı Liderlik”, “İnsanın Fabrika Ayarları”, “Dijital Gelecekte İnsan Kalmak” başlıklı kitapları da bulunmakta. 2016 yılında İstanbul’da bir bilimsel anlatı ve araştırma merkezi olan AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık şirketini kurdu. Dr. Sinan Canan, Ayşe Müge Canan ile evli; Aybike, Metehan ve Melike Canan’ın da babası.

Odatv.com

Reklamı Geç
Gazzeye Destek Ol